Tagi:
kawa mrożona, chemex, chemex na lodzie, przepis na kawę mrożoną
Kawa mrożona: Chemex na lodzie
Lubisz kawę ale latem sięgasz raczej po napoje, które przyniosą Ci ochłodę? Świetnie trafiłeś, w dzisiejszym artykule przedstawimy Ci prosty sposób na kawę mrożoną, a dokładniej dowiesz się jak przyrządzić chemex na lodzie.
Chemex na lodzie przygotowuje się bardzo podobnie do wersji klasycznej czyli na gorąco, z wykorzystaniem samej wody. Podstawową róźnicą, poza oczywiście wykorzystaniem lodu, jest stopień zmielenia ziaren. Do przygotowania wersji na lodzie, powinieneś zmielić ziarna nieco drobniej, ponieważ użyjesz do zaparzenia mniej wody niż w wersji klasycznej (pozostała porcja wody znajduje się w lodzie).
Kawę mrożoną z naszego przepisu może przyrządzić także bez użycia wagi. Wiemy, że szczególnie na początku przygody z alternatywnymi metodami parzenia, nie każdy posiada wszelkie niezbędne narzędzia.
Zmiel swoje ulubione ziarna, koniecznie spróbuj naszej Brasil Daterra. Pamiętaj! ziarna do wersji na lodzie mielimy nieco drobniej.
Przelej filtr gorącą wodą, następnie wylej wodę
Zdejmij filtr i delikatnie włóż kostki lodu
Wsyp kawę i rozpocznij preinfuzję: około 60-70ml wody, 30 sekund
Etap kolejnego zalania podziel na 2 lub 3 części. Dolewaj około 100ml wody wykonując koliste ruchy od środka do zewnątrz
Całkowity czas parzenia powinien wynosić +- 2:30-3:30min. Podczas zalewania uważaj aby cała woda nie przeleciała przez filtr. Gdy jest już końcówka, rozpoczniej kolejne zalewanie.
Na koniec przelej kawę do szklanki z lodem, smacznego!
Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dalsze korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności.
Komentarze (0)