Metody obróbki kawy: rodzaje i wpływ na smak - Pacama Coffee

Jeśli zastanawiasz się na czym polegają metody obróbki kawy, koniecznie przeczytaj ten artykuł! Nie będzie dla Ciebie zaskoczeniem, jeżeli zamieścimy tutaj informację, że ziarna kawy pochodzą od wiecznie zielonych krzewów i drzew. Roślina ta to oczywiście kawowiec. Nie mniej jednak proces ich obróbki nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Mało tego! Istnieje wiele sposobów na obróbkę kawy. Jednak my przybliżymy Ci kilka z nich. Ważne jest jednak, że zbierane są nie ziarna kawy, a owoce, zwane wiśniami kawowca. Mamy świadomość, że może to działać na wyobraźnię i nie sposób tego połączyć z finalnym produktem, którym jest dobra kawa ziarnista.  Jednakże tak właśnie jest. Proces wydobycia ziarna kawy z owocu kawowca to inaczej obróbka kawy. Dobrze, ale dlaczego właściwie Ci o tym mówimy? Cóż, proces ten jest jednym z elementów wpływających na smak kawy w Twojej filiżance.

Tradycyjne metody obróbki kawy

Natural/Dry

Tradycyjna i jedna z pierwszych metod wykorzystywanych przy obróbce ziarna. Jak wskazuje nazwa, jest to metoda sucha, do której nie zużywa się wody. Podczas tego procesu obróbki kawy, owoc kawowca jest suszony na słońcu. W konsekwencji po upływie odpowiedniego czasu, miąższ oddziela się od ziaren. Po oddzieleniu ziarna od miąższu, proces suszenia zostaje powtórzony, do momentu uzyskania oczekiwanej wilgotności. W metodzie suchej ziarno ma przez pewien czas kontakt z wisienkami i dzięki temu wchłania ono i nabiera niektórych cech smakowych owocu.

Profil smakowy

  • Mocno owocowy
  • Niska kwasowość
  • Wysoka słodcz

Washed/Wet

Proces mokrej obróbki kawy składa się z kilku etapów i zakłada wykorzystanie wody. W pierwszym kroku owoce kawowca trafiają do specjalnego depulpera, gdzie tarki poprzez zdzieranie oddzielają miąższ od ziaren. Kolejno ziarna, ale również pozostały miąższ są poddawane fermentacji, myte i na końcu poddane wysuszeniu, aby uzuskały pożądaną wilgotność.

Profil smakowy

  • Kwasowość nieco wyższa niż po obróbce na sucho
  • Delikatny smak

Obróbka kawy

Honey/Pulped natural

Honey oraz pulped natural to dwie oddzielne aczkolwiek zbliżone metody obróbki kawy. Proces jest nieco zbliżony do  metody na morko. Podobnie jak w metodzie washed, w pierwszym ktoku miąższ zostaje oddzielony od ziaren. Kolejno pozostawia się do wysuszenia ziarna wraz z resztkami miąższu. Skutkować to będzie pokryciem się przez nie specjalną warstwą. W końcowym efekcie, ziarna kawy wyglądają jak polane miodem. Bardzo często nazwy honey oraz pulped natural są używane alternatywnie. Chcąc natomiast odróżnić te poszczególne metody, określa się obecny na ziarnach miąższ w przypadku honey lub śluz w procesie pulped natural.

Profil smakowy

  • Wyraźna słodycz
  • Owocowy
  • Delikatna, słodka kwasowość

Nowoczesny processing

Maceracja węglowa

Wiedziałeś, że kawa ma naprawdę wiele wspólnego z winem? Nic dziwnego, że plantatorzy, zdecydowali się poddać owoce kawowca podobnej fermentacji, jak w przypadku właśnie wytwarzania tego trunku. Całe owoce wkładane są do specjalnego zbiornika. Wtłacza się do niego dwutlenek węgla, który wypiera tlen na zewnątrz, przez odpowiedni zawór. Dzięki temu mechanizmowi, owoce znajdują się w beztlenowym środowisku. Na koniec po wyjęciu owoców ze zbiornika, zostają poddane obróbce mokrej lub suchej. Ten rodzaj obróbki pozwala na uzyskanie kaw z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców.

Żródło: What is Carbonic Maceration? - YouTube, Wolff College of Coffee

Fermentacja beztlenowa

Metoda ta jest, przynajmniej w początkowych jej krokach, podobna do tradycyjnych sposobów na obróbkę kawy. Owoce zerwane z drzewa, są umieszczane w depulperze. W następnym etapie ziarna są zamykane w komorach fermentacyjnych, które są pozbawione tlenu i dodaje się wcześniej oddzielone, kawałki wiśni oraz miąższ. Podczas procesu niezwykle ważne jest  skrupulatne kontrolowanie m.in. temperatury  i PH panującego w zbiorniku. Na koniec ziarna są myte, później suszone. Kawy poddane fermentacji beztlenowej są zazwyczaj orzeźwiające, jasne i czyste oraz cechują się bardziej tradycyjnymi nutami.

obróbka kawy

Ziarna mają moc!

Niesamowite ile aromatu może być w takim jednym owocu, a później ziarenku kawy, prawda? Obróbka kawy to jeden z elementów, zapewniający wyjątkowe doznania smakowe. To samo ziarno kawy, może nabrać zupełnie różnego aromatu, między innymi dzięki temu, jakiej obróbce jest poddane. Zwracałeś wcześniej uwagę na metodę obróbki swojej kawy? Koniecznie daj nam znać w komentarzu!

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dalsze korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności.