Blog - co nowego?
Jak parzyć kawę w tygielku?

Jak parzyć kawę w tygielku?

Kawa po grecku, po turecku, bułgarsku, czy serbsku. Pije się jak wschód i Bałkany długie i szerokie. To chyba najbardziej lecznicza kawa, bo można to niej dodawać garści aromatycznych przypraw - mielony kardamon, imbir, czy cynamon. Każdemu według preferencji. czytaj dalej
Jak parzyć kawę w aeropressie?

Jak parzyć kawę w aeropressie?

AeroPress to kombinatoryka, ale prosta i warta nauki. Ten jeden z młodszych sposobów parzenia kawy został wymyślony przez Adama Adlera, producenta nowatorskich zabawek, w latach dwutysięcznych.  czytaj dalej
Jak parzyć kawę w kawiarce?

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Urokliwe, przywiezione często z włoskich wakacji, czajniczki o rozmaitych kształtach i kolorach zdobią kuchnie większości polskich domów. Ten nieskomplikowany sposób parzenia można jednak dopieścić wiedzą i sprawić, iż będzie jeszcze pyszniej. czytaj dalej
Jak zaparzyć kawę za pomocą dripa?

Jak zaparzyć kawę za pomocą dripa?

W ostatnich latach pojawiło się bardzo dużo metod parzenia kawy, dzięki którym możemy poszukać tych, które najlepiej odpowiadają naszym smakom i potrzebom. Wbrew pozorom obco brzmiąca nazwa drip, jest jedną z prostszych. czytaj dalej
Kawa - skąd właściwie jest?

Kawa - skąd właściwie jest?

Kawa towarzyszy nam przez całe życie, każdego dnia. Przy niej spotykamy się na pierwszym, często jedynym wspólnym posiłku, rozmawiamy z przyjaciółmi, podsumowujemy spotkania biznesowe. Kto raz spróbował „świadomej” kawy, pewnie raczej nie będzie chciał wrócić do rozpuszczalnych lub supermarketowych mieszanek. Warto znać nie tylko rodzaje kaw i cały proces przygotowywania ziarna, ale również historię, bardzo zdrowego, czarnego złota. czytaj dalej
Kawa bezkofeinowa: czym właściwie jest?

Kawa bezkofeinowa: czym właściwie jest?

Jeśli jesteś ciekawy jak powstaje kawa bezkofeinowa oraz czym ona właściwie jest, dobrze trafiłeś! Kawa bezkofeinowa to kawa, która powstała w wyniku ekstracji kofeiny z kawy. Historia kawy bezkofeinowej sięga XIX wieku, kiedy to Friedlieb Ferdinand Runge odkrył kofeinę. Podejrzewamy, że nazwisko tego naukowca niewiele Wam mówi, a czy kojarzycie Johanna Wolfganga von Goethego? czytaj dalej
Kawa mrożona: Chemex na lodzie

Kawa mrożona: Chemex na lodzie

Lubisz kawę ale latem sięgasz raczej po napoje, które przyniosą Ci ochłodę? Świetnie trafiłeś, w dzisiejszym artykule przedstawimy Ci prosty sposób na kawę mrożoną, a dokładniej dowiesz się jak przyrządzić chemex na lodzie. czytaj dalej
Metody obróbki kawy: rodzaje i wpływ na smak

Metody obróbki kawy: rodzaje i wpływ na smak

Jeśli zastanawiasz się na czym polegają metody obróbki kawy, koniecznie przeczytaj ten artykuł! Nie będzie dla Ciebie zaskoczeniem, jeżeli zamieścimy tutaj informację, że ziarna kawy pochodzą od wiecznie zielonych krzewów i drzew. Roślina ta to oczywiście kawowiec. Nie mniej jednak proces ich obróbki nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Mało tego! Istnieje wiele sposobów na obróbkę kawy.  czytaj dalej
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dalsze korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności.