Drip - jak parzyć kawę - Pacama Coffee

W ostatnich latach pojawiło się bardzo dużo metod parzenia kawy, dzięki którym możemy poszukać tych, które najlepiej odpowiadają naszym smakom i potrzebom. Wbrew pozorom obco brzmiąca nazwa drip, jest jedną z prostszych. Tą metodą parzone są kawy w ekspresach przelewowych, popularne w polskich domach w latach 90. XX wieku. Dzbankowe maszyny same podgrzewają wodę i przepuszczają ją do pojemnika z otworem na dole, w którym w papierowym filtrze znajduje się kawa. Przelana kawa trafia do dzbanka. Obecnie popularne są same stożkowate w kształcie stożka pojemniki z dziurką, które ustawia się bezpośrednio na kubkach i samodzielnie przelewa wrzątek. Jest to proste i pyszne.

Jak mielić ziarno do dripa?

Kawa przelewowa najlepiej wychodzi ze świeżo zmielonego ziarna. Ważnym aspektem jest zmielenie ziarna na odpowiednią grubość. Zbyt małe przepłukują się przez filtr, więc napój nie będzie klarowny. Z kolei za grube ziarna zbyt szybko przepuszczą przez siebie wodę, przez co kawa będzie słaba, pozbawiona smaku. Optymalnie, ziarna powinny przypominać gruboziarnisty piasek, czyli mieć wielkość około 1-1,5 mm.

Parzymy!

Dripa zalewamy wodą o temperaturze 90-96 stopni. Jednak zanim zaczniemy lać wrzątek, należy sprawdzić pojemność kubka, aby uniknąć przelania. Na kubek o pojemności 300 ml powinniśmy użyć około 18 gramów kawy. Na początku przelewamy gorącą wodą filtr do kawy, dzięki czemu przygotowany napój nie będzie miał papierowego posmaku. Następnie wsypujemy zmieloną kawę do filtra i wlewamy tylko tyle wody, aby przykryć kawę. Czekamy około 30 sekund, aby ziarna wstępnie nasiąkły. Następnie dolewamy pierwszą porcję wody płynnymi, kolistymi ruchami i czekamy aż spłynie. Wody lejemy niewiele, tak by ten etap można było powtórzyć około 2-3 razy.

Całkowity czas parzenia wynosi około 3-4 minut.

Kawa jest gotowa!

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dalsze korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności.