Kawa - skąd właściwie jest? - Pacama Coffee
Kawa - skąd właściwie jest?

Kawa towarzyszy nam przez całe życie, każdego dnia. Przy niej spotykamy się na pierwszym, często jedynym wspólnym posiłku, rozmawiamy z przyjaciółmi, podsumowujemy spotkania biznesowe. Kto raz spróbował „świadomej” kawy, pewnie raczej nie będzie chciał wrócić do rozpuszczalnych lub supermarketowych mieszanek. Warto znać nie tylko rodzaje kaw i cały proces przygotowywania ziarna, ale również historię, bardzo zdrowego, czarnego złota. 

Etymologia słowa kawa, wywodzi się prawdopodobnie od etiopskiego miasta Kaffy, słynącego z plantacji kawowca. Właśnie okolice Bab al-Mandab, czyli cieśniny łączącej Afrykę z Półwyspem Arabskim na Oceanie Indyjskim uważa się za ojczyznę kochanego napoju. Lokalni pasterze zauważyli, iż ich kozy są wyjątkowo pobudzone po spożyciu owoców kawowca. Skosztowali i potwierdzili swoje przypuszczenia. Nie bali się, bo wcześniej kawę spożywano z masłem i solą. Kupcy przewozili w karawanach ziarno na cały Bliski Wschód i do Anatolii. W 1554 r. otwarto w Stambule pierwszą kawiarnię. Europa na aprobatę kawy musiała chwilę poczekać, do czasu, gdy papież Klemens VIII nie przyznał, iż nie jest ona dziełem szatana. 

Pierwsza kawiarnia

Pierwszymi odważnymi w Europie, byli Anglicy, to tu najpierw serwowano w publicznych lokalach filiżanki z aromatycznym trunkiem. Pierwszą kawiarnię w Oxfordzie otworzył w 1650 r. osmański Żyd Jakub. Gdy Europa pokochała kawę, rozpoczęło się masowe zakładanie plantacji w koloniach. Do uprawy kawowca potrzebowali specyficznych warunków meteorologicznych - musiało być ciepło i wilgotno. Na pierwszy ogień poszły Cejlon, Jawa, Martynika i Gujana Francuska. Ten początkowo luksusowy napój, dostępny jedynie dla najbogatszych spopularyzowała Portugalia, która założyła masowe uprawy z Brazylii. Do dzisiaj, z Ameryki Południowej pochodzi prawie połowa kawy na światowym rynku.

Kawa w Polsce

A jak kawa trafiła do Polski? Legenda głosi, że swoje zapasy porzucili pokonani pod Wiedniem Turcy i ziarna przyjechały na nasze ziemie wraz z orszakiem Jana III Sobieskiego. Najszybciej przyjęła się w Gdańsku, gdzie powstały pierwsze kafehausy. Z czasem podbiła serca mieszkańców innych miast. 

Kawę pito w porcelanowych filiżankach bez dodatków, tak jak na wschodzie. Z czasem zaczęto osładzać ją cukrem, zabielać mlekiem lub słodką śmietanką. Dla dzieci największym rarytasem była kostka cukru maczana w kawie.

We dworach kawę przygotowywała kawiarka, osoba, której zadaniem było parzenie kawy i podawanie jej domownikom rano i po południu. Aż do końca XIX wieku ziarna kawy sprzedawano surowe. Palono je w domach, w specjalistycznych urządzeniach. Pierwsza polska palarnia kawy została otwarta pod koniec XIX wieku w Warszawie.  

Wątki z historii

W czasie II wojny światowej kawa była mniej dostępna i rzadziej spożywana. Po wojnie jednak zainteresowanie nią wzrosło, z biegiem czasu przestała być towarem luksusowym, a stała się dobrem ogólnodostępnym.  

Jest parę istotnych wątków w historii kawy. W Stanach Zjednoczonych odegrała ona ważną rolę w czasie Zimnej Wojny. Manipulowano importem ziarna walcząc z Kubą i komunistami o wpływy w Ameryce Łacińskiej. W latach 60. XX w. podpisano International Coffee Agreement. Na podstawie tego porozumienia regulowano i utrzymywano wysokie ceny kawy co miało ekonomicznie zabezpieczyć farmerów.

Dużą zmianą w konsumpcji kawy było powstanie sieciowych kawiarni. W 1971 r. otworzył się pierwszy Starbucks w Seattle. Kawa kupowana była i spożywana masowo, ekspansja rozlała się na całą resztę świata, popularne stały się papierowe, jednorazowe kubki. 

Świadomi miłośnicy kawy

W ostatnich latach XX w. nastąpił zwrot. Istotna stała się jakość kawy, mała ilość pośredników, odkrywanie skąd pochodzą ziarna, plantacje przestały być anonimowe. Budowana jest świadomość. Chcemy wiedzieć nie tylko gdzie kawowiec był uprawiany, ale również jaka to odmiana botaniczna, czy kawa była myta, na jakiej wysokości rosła. Coraz częściej pojawiają się zdjęcia pracowników plantacji, często wymienianych z imienia. Importerzy kawy zaczęli jeździć do źródeł i opowiadać konsumentom jak rośnie i jak jest obrabiane ziarno. 

Dziś organizowane są mistrzostwa baristów, mamy wiele różnorodnych metod przygotowywania kawy. Jesteśmy świadomymi miłośnikami czarnego złota, doceniającymi nie tylko walory samego trunku, ale również pełnymi szacunku dla każdego etapu produkcji. 

https://pacamacoffee.pl/3-swiezo-palone-kawy

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dalsze korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności.