Kawa bezkofeinowa - czym właściwie jest? - Pacama Coffee
kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa: czym właściwie jest?

Jeśli jesteś ciekawy jak powstaje kawa bezkofeinowa oraz czym ona właściwie jest, dobrze trafiłeś! Kawa bezkofeinowa to kawa, która powstała w wyniku ekstracji kofeiny z kawy.

Historia kawy bezkofeinowej sięga XIX wieku, kiedy to Friedlieb Ferdinand Runge odkrył kofeinę. Podejrzewamy, że nazwisko tego naukowca niewiele Ci mówi, a czy kojarzysz Johanna Wolfganga von Goethego? Tak, mowa o autorze powieści Cierpienia młodego Wertera. Pewnie zastanawiasz się jaki związek ma Goethe z kawą bezkofeinową? Podobno to właśnie na jego zlecenie Runge dokonał ekstrakcji kofeiny z kawy, ponieważ niemiecki pisarz miał problem z bezsennością.

Kawa bezkofeinowa, jak powstaje?

Kawa bezkofeinowa powstaje w wyniku procesów dekofeinizacji. Obecnie wyróżnia się trzy główne metody – ekstrakcję z wykorzystaniem dwutlenku węgla, chemiczną oraz wodną. Co istotne, każdy proces ekstrakcji kofeiny przeprowadzany jest na zielonych ziarnach kawy, czyli takich, które nie przeszły jeszcze procesu palenia.

Zatrzymajmy się na chwilę przy procesie wodnym. Nasza kawa bezkofeinowa Mexico Decaf powstała właśnie w wyniku zastosowania metody wodnej, a dokładniej Mountain Water Process. Proces ten został stworzony i opatentowany przez meksykańską firmę Descamex.

Mountain Water Process to naturalny proces dekofeinizacji, który wykorzystuje wodę pozyskaną z pokrytego lodowcem, szczytu stratowulkanu Pico the Orizaba.  Metoda w pierwszym etapie polega na pobraniu i zbadaniu wody oraz zielonych ziaren, które zostaną poddane procesowi. Dzięki badaniom labarotoryjnym ziaren, możliwe jest odpowienie dostosowanie stężenia minerałów w wodzie. Czysta woda, wolna od jakichkolwiek zanieczyszczeń, poddawana jest nasyceniu składnikami mineralnymi, które występują w kawie. Warto zaznaczyć, że w wyniku badań stężenie minerałów w wodzie jest dopasowane indywidualnie, do konkretnej partii ziaren.

W kolejnym etapie ziarna trafiają do specjalnego zbiornika z wodą. Dzięki nasączeniu kawa zmiękcza się i zwiększa absorpcję. Usprawnia to wypłukianie kofeiny z ziaren. Kolejno, z wykorzystaniem odpowiedniego ciśnienia, temperatury oraz tempa przepływu, zostaje przepuszczona woda nasycona związkami. W tym momencie następuje wypłukiwanie kofeiny. Jednocześnie ziarna pochłaniają, z pełnej minerałów wody, wypłukane wraz z kofeiną związki. W celu oczyszczenia wody z kofeiny, wykorzystuje się filtry węglowe. Po odfiltrowaniu, woda jest przygotowana do ponownej dekofeinizacji. Mountain Water Process pozwala na wypłukanie 99.9% kofeiny z ziaren, przy jednoczesnym  zachowaniu pozostałych związków mineralnych.

Ostatni etap produkcji kawy bezkofeinowej to suszenie. Podzielony jest on na trzy części. Na początku ziarna obsychają w zbiornikach. Kolejno są suszone przez 4 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza w wibrujących tankach. Na końcu ziarna są polerowane oraz poddawane kolejnym badaniom. Badania umożliwiają weryfikację oraz porównanie wyników sprzed oraz po procesie dekofeinizacji.

Źródło: DESCAMEX la calidad es nuestro compromiso - YouTube, DESCAMEX Oficial

Jaka kawa bezkofeinowa jest najlepsza?

Pytanie, jaką kawę lubisz najbardziej? Wybierając kawę zwróć uwagę na nuty smakowe, pochodzenie, jakość i rodzaj ziaren. Nie zapomnij też o metodzie dekofeinizacji. Nasza kawa Mexico Decaf została poddana naturalnemu procesowi ekstrakcji kofeiny dzięki czemu zachowuje swoje właściwości sensoryczne. W Mexico Decaf są wyczuwalne nuty orzechów, mlecznej czekolady, tytoniu i pomelo. Smakuje ona równie dobrze, jak kawa z kofeiną.

Jaki smak ma kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa ma taki sam lub bardzo zbliżony smak do kawy z zawartością kofeiny. Istotnym czynnikiem, wpływającym na smak jest, wybrana przez producenta, metoda dekofeinizacji. Przykładowo kawy poddane procesom chemicznym, z uwagi na wykorzystanie rozpuszczalników, mogą mieć nieco inny smak. Jak pisaliśmy w poprzednim akapicie, wybierając kawę bezkofeinową, kieruj się swoimi preferencjami smakowymi, jakością, pochodzeniem i rodzajem ziaren.

Kawa bezkofeinowa – dla kogo?

Kawa bezkofeinowa jest alternatywą dla osób, które lubią smak kawy ale chcą lub muszą ograniczyć spożywanie kofeiny. Jest dobrym rozwiązaniem między innymi dla osób, które mają problemy z zasypianem. Należy jednak pamiętać, że kawa bezkofeinowa zawiera śladowe ilości kofeiny zatem nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach.

Gdzie kupić kawę bezkofeinową?

Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić kawę bezkofeinową, świetnie trafiłeś! Aktualnie na naszej stronie mamy dostępną kawę bezkofeinową prosto z Meksyku. Mexico Decaf to 100% Arabica z regionu Pico de Orizaba. Ziarna naszej kawy bezkofeinowej zostały średnio wypalone, jej profil smakowy to czekoladowa-orzechy. Idealna do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, automatycznym, kawiarce czy french pressie. Niezbędne akcesoria do parzenia kawy znajdziesz w naszym sklepie, w zakładce z akcesoriami.

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dalsze korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności.