AeroPess to kombinatoryka, ale prosta i warta nauki. Ten jeden z młodszych sposobów parzenia kawy został wymyślony przez Adama Adlera, producenta nowatorskich zabawek, w latach dwutysięcznych.
W aeropressie jest parę punktów, które możemy przesuwać, by dostać dokładnie taką kawę, jaką najbardziej lubimy. Możemy bawić się proporcją, czasem parzenia i miałkością mielenia.
AeroPress przypomina strzykawkę, Na tłoku stawiamy tubę z otwartym cylindrem, wsypujemy kawę, wlewamy gorącą wodę, mieszamy, zakręcamy filtrem z sitkiem, obracamy i wyciskamy.
Do parzenia kawy w aeropressie najlepiej sprawdzą się świeżo palone kawy ziarniste, 100% arabica oraz tzw. single, czyli kawy pochodzące z jednego regionu.
Czemu aeropress jest atrakcyjny? Przede wszystkim jest uniwersalny. Sprawdzi się zarówno w biurze, jaki i w kawiarni, czy na górskiej wycieczce. Urządzenie jest lekkie i solidne, kompaktowo się pakuje. Napar jest intensywny, więc docenią go również miłośnicy espresso. AeroPress to fajne narzędzie do eksperymentów z kawą, dlatego dużą popularnością cieszy się ta metoda podczas turnieju baristów.
AeroPress u nas: https://pacamacoffee.pl/aeropress
Kawy do aeropressa: https://pacamacoffee.pl/single-origin