Jak parzyć kawę w tygielku - Pacama Coffee

Jak parzyć kawę w tygielku?

Kawa po grecku, turecku, bułgarsku czy serbsku?

Pije się jak wschód i Bałkany długie i szerokie. To trochę smak wakacji, bo w greckich hotelach, przy całkiem przeciętnych ekspresach na guziki, często są również tygielki ustawione na rozgrzanym piasku lub kamieniach. Jednak do Grecji ten sposób parzenia przyszedł wraz z turecką okupacją i się zadomowił. Taką kawę wypijemy w Izraelu, Libanie, Syrii, Maroku, czy Omanie. 

To chyba najbardziej lecznicza kawa, bo można do niej dodawać garści aromatycznych przypraw - mielony kardamon, imbir, czy cynamon. Każdemu według preferencji.

Jak przygotować?

Kawę po grecku przygotowujemy w miedzianym tygielku. Nie trzeba do tego rozgrzanego piasku, choć jest to bardzo efektowne, wystarczy kuchenka gazowa, czy płyta. Sprawdzają się tu ziarna wypalone jak do espresso i na takie mieszanki warto zwrócić uwagę. Kawę mielimy najdrobniej jak się da. 

Na wschodzie już na etapie parzenia dodaje się chojną ilość cukru, ale oczywiście nie jest to obowiązkowe. Kawę, cukier i przyprawy zalewamy zimną wodą, i gotujemy na niewielkim ogniu. Raczej nigdzie nie odchodząc, bo zawsze wtedy wykipi (taka karma, sprawdzaliśmy wiele razy). Kawy nie mieszamy, a gdy zacznie się unosić zabieramy z ognia i wlewamy do filiżanek. 

Doskonale smakuje z lokalnym wschodnim przysmakiem lukumi. 

Nasze dobre kawy do tygielka: https://pacamacoffee.pl/kawy

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania.

Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dalsze korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności.